Maszyna za 50% ceny z ciągnikiem Arbos
7 letnia gwarancja na Arbos

ILE RAZY OWIJAĆ BELE FOLIĄ? ILE WARSTW FOLII?

Owijarka McHaleOwijanie balotów

Proces owijania

Owijając folią, warto stosować „zakładkę” wynoszącą 50% jej szerokości, co przy dwukrotnym owinięciu beli da nam 4 równo nałożone warstwy folii. Wykorzystywanie folii o szerokości 750 mm zdecydowanie przyspiesza proces owijania, ponieważ liczba obrotów stołu spada z 24 do 16, przy owijaniu podwójnym.

 

Owijarka z balotemOwijarka podczas pracy

ile folii na hektar?

Jedna rolka folii zwykle wystarcza na owinięcie około 20 do 25 bel, co umożliwia zakiszenie zielonki z obszaru o wielkości 1 hektara. Co interesujące, w technologii zakiszania zielonki w belach cylindrycznych owiniętych folią, połowa nakładów kosztowych przypada właśnie na folię.

Owijarka gotowa do pracyCiągana owijarka McHale

ile razy owijać?

W Polsce faktycznie przyjęło się dwukrotne owijanie bel folią, co przy zastosowaniu zakładki tworzy 4 warstwy, zapewniając dobre zabezpieczenie paszy. Z kolei praktyka trzykrotnego owijania w krajach skandynawskich jest dostosowana do ich specyficznych warunków i rodzajów pasz, w szczególności z uwagi na większy udział roślin motylkowych w mieszankach traw, które są trudniejsze w zakiszaniu. Szóstowarstwowa folia, uzyskana poprzez trzykrotne owijanie, zapewnia lepszą ochronę przed uszkodzeniami, co jest kluczowe dla zachowania jakości paszy, szczególnie gdy zawiera ona stwardniałe fragmenty roślin motylkowych.
Przyjęcie takiego podejścia w Polsce mogłoby zwiększyć bezpieczeństwo i jakość zakiszanych pasz, szczególnie w regionach, gdzie warunki pogodowe czy skład pasz mogą sprzyjać szybszemu uszkodzeniu folii. Testowanie tej metody w polskich warunkach mogłoby dostarczyć cennych informacji na temat jej efektywności i wpływu na jakość sianokiszonek, co z kolei mogłoby pomóc rolnikom w optymalizacji procesów produkcji pasz.

Maszyna w pracyZbiór balotów do owijania

proces fermentacji

Niestety, w Polsce panuje słaba organizacja technologii produkcji sianokiszonek w belach. Zwykle więc gospodarz od godzin porannych do popołudnia prasuje podsuszony materiał, a po godzinie 15.00 foliuje bele na polu. W konsekwencji transport beli do miejsca składowania odbywa się na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Podczas trwającego tak długo procesu występują jednak znaczne straty wartości odżywczych i smakowych takiej paszy. Po sprasowaniu podsuszonej zielonki rozpoczyna się proces fermentacji, który, dopóki materiał nie jest owinięty folią, dopóty zachodzi w warunkach tlenowych. 

 

Maszyna zawieszanaOwijarka stacjonarna

optymalne warunki

Aby proces fermentacji był optymalny i minimalizował straty, konieczne jest jak najszybsze przeprowadzenie owijania bel. Przyjmując, że temperatura powietrza wynosi 20 stopni Celsjusza, owijanie bel należy zrealizować najpóźniej w ciągu 2 godzin od momentu sprasowania materiału. Ten czas można wydłużyć, jeśli panują niższe temperatury. Przykładowo, gdy temperatura wynosi około 15 stopni Celsjusza, maksymalny czas na owinięcie beli to 3 godziny, a przy 10 stopniach Celsjusza – 4 godziny.

Owijarka UniaOwijarka Unia Group

składowanie bel

Owinięte bele należy szybko przetransportować do miejsca składowania i ustawić je pionowo na czołach. Bele cylindryczne można układać w maksymalnie dwóch warstwach. Proces fermentacji sianokiszonki trwa co najmniej 6 tygodni, ale zaleca się wydłużenie tego czasu do 8 tygodni, aby pasza była w pełni przygotowana do użycia.

Rozpiska owijarki UniaWyposażenie owijarki Unia Gucio XL E

dobór folii

Dobór właściwej folii ma istotne znaczenie dla efektywności procesu owijania bel i zapewnienia odpowiednich warunków do fermentacji. Na rynku dostępne są różne typy folii, w tym folie kiszonkarskie oraz folie stretch. Folie kiszonkarskie są specjalnie zaprojektowane do zastosowań w zakiszaniu, zapewniając odpowiednią barierę dla tlenu i optymalne warunki do zachowania jakości paszy. Folie stretch, znane również z elastyczności, są używane do szczelnego owijania bel, co pomaga w utrzymaniu właściwego mikroklimatu wewnątrz beli i zapobiega dostawaniu się powietrza, co jest kluczowe dla procesu fermentacji.

Folia jest ważnaWybór folii jest ważny

jaką folię wybrać?

Najważniejsze jest, aby folia była trwała, odporna na przebicie i promienie UV. Wielu producentów oferuje również podajniki folii dostosowane do standardowych szerokości folii kiszonkarskiej, co ułatwia proces owijania.
Standardowe szerokości folii kiszonkarskiej zależą od wielkości bel, jakie są produkowane przez maszynę owijającą. Najczęściej spotykane szerokości to 500 i 750 mm. Folie o szerokości 500 mm są zwykle używane do owijania mniejszych bel, natomiast folie o szerokości 750 mm są stosowane do większych bel.
Jednakże wybór odpowiedniej szerokości folii zależy od konkretnych wymagań i specyfikacji maszyny owijającej, więc jest ważne, aby zawsze sprawdzić zalecenia producenta maszyny.

Owijarka Gucio XL EGucio XL E

kolor folii

Kolor folii może wpływać na jej właściwości ochronne. Biała folia jest najczęściej stosowana ze względu na swoje doskonałe właściwości odbijające ciepło, co pomaga utrzymać paszę w chłodniejszym stanie podczas przechowywania. Czarna folia jest również stosowana, zwłaszcza w regionach o chłodniejszym klimacie.Zbiór traw

Maszyny nowe i używane 

 
 
 
 
 

 

 

Czy artykuł był przydatny:
Autor: 
KB
Czy artykuł był przydatny, kliknij gwiazdkę i oceń: 
5 (3 głosów)